Tedarik zinciri algılama ve yanıt verme (Supply chain detection and response – SCDR), tedarik zinciri olay müdahale ekipleri için kritik sorun tanımlama, kurumsal yanıt verme ve olay çözme süresini destekleyen bir çözümdür. SCDR çözümleri, kuruluşunuzun ve tedarikçilerinizin güvenlik duruşunu iyileştirmek için risk istihbaratı, yapay zeka odaklı iş akışları ve işbirliği yetenekleri sağlar.
SCDR, genişletilmiş algılama ve yanıt (Extended Detection and Response – XDR) ve bulut algılama ve yanıt (Cloud Detection and Response) gibi diğer algılama ve yanıt yaklaşımlarının ilkelerini kullanır. Bu ilkeler satıcılar, iş ortakları veya diğer üçüncü taraflardan oluşan ekosisteme uygulanır.
Tedarik zinciri tespiti ve müdahalesi neden şimdi gerekli?
Kuruluşlar, bu tür risklerin daha karmaşık ve etkili olduğu bir ortamda tedarik zinciri siber güvenliğini operasyonel hale getirmek için mücadele ediyor. Mücadele alanları şunlar:
- Görünürlük: Tedarikçilerim kimler, iş üzerindeki etkileri nedir ve ne kadar güvendeler?
- İşlem Yapılabilirlik: Bir satıcı yüksek riskli olduğunda veya ihlal edildiğinde ne yapmalıyım?
- Sahiplik: Tedarik zincirindeki olaylara müdahale etme becerisine ve sorumluluğuna kim sahip?
Bu mücadelelerin bir sonucu olarak, çoğu zaman ilişkide daha zayıf güvenlik duruşuna sahip olan tedarikçidir. Bugün, hemen hemen her kuruluşun ihlal edilmiş bir tedarikçisi olduğunu ve tedarik zincirindeki olaylara müdahale etmenin maliyetinin arttığını görüyoruz.
Tedarik zinciri tespiti ve müdahalesi nasıl yardımcı olur?
SCDR’ın, tedarik zinciri olaylarına yanıt verme şeklinde nasıl bir dönüşüm sağladığına bakmadan önce, geleneksel üçüncü taraf risk yönetiminin (TPRM) bugün nasıl çalıştığına bir bakalım.
Kurumlar periyodik ankete dayalı değerlendirmelerini kullanırlar, ancak yine de güvenlik ihlallerine uğrayabilirler. Buradaki sorun, en olası saldırı yollarını belirleyemeyen veri hacimlerine güvenilmesidir. Olay müdahale planları çoğunlukla birinci taraf ihlallerine odaklıdır. Tedarikçilerin güvenliğinizi etkileyebilecek sorunları düzeltmesi üç ila dört hafta sürebilir.
TPRM, tedarik zinciri ihlallerini önleyen kontroller geliştirmek için çok uygundur, ancak kritik bir satıcının bir güvenlik olayı yaşadığında yanıt verebilecek yeterlilikte değildir.
Olay yanıtlama (incident response) sahipliği, genellikle güvenlik operasyonları merkezindedir (SOC). Ancak SOC, tedarik zinciri siber güvenliği çağrılarına cevap vermek için donanımsız kalabilir; tedarikçinin işletme üzerindeki etkisini her zaman anlamayabilir ve eyleme gereken önceliği vermeyebilir. Sel halinde akan dahili alarmlar, tedarik zinciri olaylarına verilmesi gereken yanıtı geciktirebilir.
Bugün, tedarik zinciri olay müdahalesinde, 1. ve 3. taraf riskinin kesiştiği noktada bir boşluk var. Bu boşluğu kapatmanın tek yolu, SOC’nin bir uzantısı olarak üçüncü taraf risklerini çözmeye odaklanmak için özel bir tedarik zinciri olay müdahale ekibi görevlendirmektir.
Tedarik zinciri olay müdahale ekibi, bürokratik ve rapor üreten bir ekip yerine, tehdit avcılığı ve aktif çözüm ekibi gibi çalışır. Tedarik zinciri güvenliği duruşlarını iyileştiren ve sorun çözme sürelerini azaltan proaktif bir olay müdahale yaklaşımı uygular.
SCDR, tedarik zinciri olay müdahale ekiplerine güç veren teknolojidir.
Tedarik zinciri tespiti ve müdahalesi nasıl çalışır?
SCDR, istenen sonuçları elde etmek için gerekli içgörüleri oluşturmak için, kapsamlı ve sürekli güncellenen risk istihbaratını kullanır. Gelişmiş yapay zeka ve veri analizi, tanımlama ve düzeltme iş akışlarını kolaylaştırmak için akıllı kullanıcı deneyimlerini destekler. Olay müdahale yetenekleri, tedarikçilerin sorunları önceliklendirmesini ve düzeltmesini sağlar.
Kapsamlı bir tedarik zinciri algılama ve müdahale çözümünün üç kritik ayağı vardır:
- Sürekli tehdit ve risk izleme: Bir kuruluşu ve tedarikçilerini etkileyen güvenlik sorunlarının, tehdit aktörü davranışlarının ve aktif olayların anında ve sürekli olarak tanımlanması.
- Tedarikçi yaşam döngüsü yönetimi: Risk azaltma ve gözetimi kolaylaştırmaya yardımcı olmak için firmayla ilgili verilerin yönetilmesi, satıcı katılımının izlenmesi ve satıcı tarafından sağlanan kanıt ve belgelerin birleştirilmesi.
- Tedarikçi işbirliği ve iyileştirme: Tedarikçilerin en yüksek kritiklikle tanımlanan ve önceliklendirilen belirli sorunları verimli bir şekilde çözmelerini sağlayan araçlar ve iş akışlarıyla tedarik zinciri risk içgörülerini eyleme dönüştürür.
Bu aşamaların her birinde, tedarik zinciri olay müdahale ekiplerinin hedeflerine ulaşmasını sağlayan çeşitli özellikler bulunur. Tedarik zinciri olay müdahale ekipleri, rolleri için gerekli olan SCDR görevlerini kullanır:
- Bildirilmeyen kuruluşların belirlenmesi: Tedarik zinciri bağımlılıklarının hesaba katıldığından emin olmak için işlem verileri veya dahili sistemlerle entegrasyonları kullanılır
- Bir satıcının güvenlik duruşunu değerlendirilmesi: Saldırı yüzeyi sorun verileri ve güvenlik denetimlerinin uygulandığına dair kanıtlarla bir satıcının zararlı güvenlik olayları potansiyeli belirlenir
- Tedarik zinciri risklerini izlenmesi: Kritik sorunları, sıfırıncı gün güvenlik açıklarını, kötü amaçlı yazılım bulaşmalarını veya sızdırılan kimlik bilgileri gibi uzlaşma göstergeleri tespit edilir
- Katmanlı tedarik zinciri siber güvenlik stratejisi: Katılım ve müdahale eylemlerine öncelik vermek için satıcıları iş etkilerine ve olay olasılıklarına göre kategorilere ayırılır
- Yüksek riskli satıcılarla etkileşim kurulması: Satıcıların güvenlik olaylarına maruz kalmaları konusunda uyarılması, önerilen düzeltme eylemlerini sunun ve sorun çözümüne ilişkin kanıtlar istenmesi
- Olay çözümünün doğrulanması: Düzeltme eylemlerinin ilerlemesinin izlenmesi ve olay yanıt planlarının tamamlandığına dair kanıtların gözden geçirilmesi
- Paydaşlara düzenli olarak rapor verilmesi: Tedarik zinciri olay müdahale programının durumunun ve sonuçlarının SOC veya işletmedeki paydaşlara iletilmesi
Tedarik zinciri olay yanıtını SecurityScorecard ile gerçekleştirebilirsiniz
SecurityScorecard, SCDR konusunda lider bir firmadır. Çözümler, firmaların iş ihtiyaçlarına ve gereksinimlerine göre oluşturulur.
Yelpazenin bir ucunda, kendi personelini ve kaynaklarını minimum sürekli yardımla kullanmak isteyen kurumlar var. Onlar için sezgisel bir tedarik zinciri algılama ve yanıt platformu sunulmaktadır.
Öte yandan, bu amaca yönelik özel kaynakları dağıtmadan bir tedarik zinciri olay müdahale ekibinin sonuçlarını elde etmeyi tercih eden kurumlar da var. Onlar için, SecurityScorecard iş ortağı ağından, yönetilen hizmet sağlama seçenekleri sunulmatadır.
SCDR’yi çalışırken görmek ister misiniz? Hemen Forcerta ile iletişim kurun.